Hírek

Mit kezdj a kirpto bányászgépek hőjével?

Az Asic típusú bányászgépek nagy mennyiségű hőt termelnek: úgy kell elképzelni, mintha gépenként egy maximumra bekapcsolt hősugárzó menne folyamatosan, ezért ezt a hőt ki kell vezetni a térből, ahol a gépeket tartjuk.

A gépek optimális üzemi hőmérséklete 25 fok körül van, ha a hőmérséklet ennél feljebb megy, a gépek ventilátorai nagyobb sebességen forognak, így a gép többet fogyaszt, valamint kb. 33-35 foknál a gép chipje eléri a 100 fokot ezért a szoftver automatikusan leállítja a gép működését. Ezért nagyon fontos, hogy a keletkezett hőt elvezessük onnan, ahol a gépet tároljuk, és ezt a megtermelt hőt akár újrahasznosítani is tudjuk.

Hogyan használjuk fel az Asic-okból származó felesleges hőt?

1.Kidobjuk

Az első opció az, ha nem használjuk fel a megtermelt hőt, azaz “eldobjuk”. Mivel ezek a gépek hideg hőmérsékleten működnek a legjobban, ez a legegyszerűbb mód, megtehető akár egy ablak kinyitásával is. Vagy létre hozhatunk egy úgy nevezett hideg / meleg zónát, ahol a gépek automatikusan felhasználják a hideg levegőt és a meleget kinyomják a meleg zónába. Ez a megoldás szintén javasolt az ASIC-ok hőmérséklet csökkentésére.

2. Fűtés

A fűtés a második leggyakrabban használt módja az Asic-okból származó felesleges hő újrahasznosításának. Egyetlen nagy hátránya ennek a felhasználási módnak, hogy csak télen tudjuk felhasználni a megtermelt hőt. Kétféleképpen tudjuk ezt alkalmazni, az egyik egy passzív megoldás, ha berakjuk a fűtendő helyiségbe majd hagyjuk dolgozni vagy alternatív megoldásként, ha csöveket használunk a hő elvezetésére. Ezek a csövek a meleg levegőt a fűtendő helyiségbe. Ezzel csökkenthetjük a felmerülő fűtési költségeinket, miközben a bányászgépünk dolgozik ideális környezetben.

3. Vízmelegítés

A harmadik lehetőség, hogy vízmelegítésre használjuk fel a bányászgképek által megtermelt hőt. Ez a folyamat egy kicsit bonyolultabb, mint a térfűtés, mivel valamilyen hőátadó berendezést igényel – például köztes hűtőt vagy hőcserélőt. Ez a megoldás nagyon hasonló a nagy szigetelt víztartály használatához, amelyet néhányan már használnak lakóházakban. Az Asic gépektől a vízrendszerbe történő hőátvitel egyik lehetséges módja a merülőhűtéses technológia. Ezzel a módszerrel a bányászgépeket dielektromos folyadékba merítik, majd a rendszer a folyadékot egy hőcserélőbe szivattyúzza, amely a hőt egy vízkörbe továbbítja és a lehűtött folyadékot visszavezeti a merülőfürdőbe. A bányászat során megtermelt hő mértékétől függően, akár fűthetünk medencéket, pezsgőfürdőt, de a rendszer akár távhő, központi fűtés biztosítására is képes lehet.

4. Üvegház

Az üvegházakba történő hőfelhasználásnak két módja létezik: az egyik, ha az üvegházban megfelelő helyre, ideális körülmények között el tudjuk helyezni a gépet, a másik pedig, ha csövekkel oldjuk meg a meleg levegő bejutását. A második opció esetén az otthoni fűtéshez hasonlóan a hőt az ASIC gépek egy légcsatorna rendszeren keresztül tudják átadni, vagy merülőhűtéses technológiával hőcserélőn keresztül. Az ASIC bányászgépek hőjének újrahasznosítása a növényzet fejlődéséhez szükséges környezeti feltételek elősegítése érdekében különösen hasznos olyan hideg időjárású helyeken, ahol az év bizonyos időszakában a növények fejlődéséhez nem megfelelő a hőmérséklet.

5. Étel- és italgyártás

Bizonyos élelmiszer-előállító rendszerek hő-kiegészítést igényelnek, így a bányászgépek által termelt hő felhasználható ezeknél az iparágaknál is. Az ASIC gépek hőjének másik jellemző alkalmazása az élelmiszeriparban a tartósítás. Talán a legkreatívabb módja az ASIC bányászgépek hőjének ipari célra történő használatára a whiskygyártás. Az alkohol lepárlásához magas hőmérsékletre van szükség, és a lepárlóüzemek gyakran rendelkeznek külön fűtési rendszerrel, melyek, – ha az ASIC bányászgépektől származó újrahasznosított hőt használják fel a gyártási folyamat során -, a gyártás közben pénzt is termelnek.

6. Szárítás

Akár otthon, akár egy ipari komplexumról legyen szó, a fa kiszárítására gyakran mesterséges szárítási módszereket alkalmazunk, melyhez szintén fel tudjuk használni a bányászgépünk által termelt hőt. A mesterséges vagy „kemencés” szárítás abból áll, hogy a fát hőszigetelt kamrákban – úgynevezett kemencékben – tárolják, hőhatásnak teszik ki, földgázzal, villamos energiával vagy gőzzel fűtött hőcserélőkön keresztül. Ezen folyamat során használhatják az ASIC gépek hőjét, melyet hullámosított légcsöveken keresztül juttatnak a kemencékbe, megemelve a hőmérsékletet, ezzel szárítva a fát ipari célra.

Következtetés

A bányászat ASIC gépekkel környezetbarátabbá válik, amikor a gép felesleges hőjét képesek vagyunk hasznosítani bármilyen másodlagos célra, akár otthon, akár ipari környezetben.

Ha további kérdéseid lennének a kripto bányászgépekkel kapcsolatban, foglalj időpontot online vagy személyes konzultációra kirpto szakértőinkhez!

Szeretnél többet tudni
a kriptobányászatról?

Chat with our expert

Iratkozz fel hírlevelünkre és legyél naprakész!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Terms & Conditions:*