Hírek

Bányászati pool vagy egyéni bányászat?

Ha kriptobányászatba kezdünk, az első eldöntendő kérdés, hogy csatlakozzunk-e egy már meglévő bányászati poolhoz, vagy egyedül vágunk bele a kriptobányászatba.

Ehhez érdemes tisztáznunk, hogy mit jelent a poolban történő bányászat és hogyan néz ki a folyamat, ha egyedül bányászunk, melyiknek mik az előnyei és a hátrányai.

MIT JELENT A POOL BÁNYÁSZAT

A bányászati pool, röviden megfogalmazva olyan kriptobányász közösség, ahol a résztvevők együtt bányásznak annak érdekében, hogy növeljék a bányászati esélyeiket. Sok egyéni bányász erőforrásait egyesítik, amelynek köszönhetően nagyobb teljesítményre képesek, ezáltal növelik a sikeres bányászat esélyeit. A sikeresen kibányászott kriptovalutát szétosztják a pool tagjai között. Ezen felül a pool által megállapított összes bevétel után jutalék jár a pool tagjainak. A jutalék általában valahol 1 és 5 százalék között van, attól függően, hogy melyik pool-t választjuk.

A pool a bányászok együttes teljesítményének menedzsereként működik. A pool kezeli az egyes bányászgépek hash-funkcióit, rögzíti az egyes bányászgépek eredményeit, egyesíti az egységek teljesítményét, amely a hatékonyabb, magasabb bányászati telejsítményhez szükséges, és a bányászat eredményeként kiosztja arányosan jutalmakat a pool tagjainak.

A bányászati poolok mechanizmusai nagymértékben eltérnek egymástól. Egyes poolokban a rendszer véletlenszerűen osztja ki a munkát az egyes tagok között. Más poolokban az egyes tagok választhatják ki a nekik kiosztott munkamennyiséget. Az egyes poolokban a kifizetések elosztása mögött is különböző mechanizmusok állnak. Leggyakrabban az egyes résztvevők általi teljesítmények részarányaként, vagy a poolban mindenki által teljesített részarányok arányában kapnak kifizetést.

A kisebb poolok nagyobb poolokká egyesülhetnek, hogy növeljék a bányászott valtuák mennyiségét. A poolok összevonása esetén a poolban a jutalék magasabb lehet.

A POOL BÁNYÁSZAT ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Előnyök:

 • A poolban történő bányászat során stabilabb bevételre számíthatunk, mint az egyéni bányászat esetén, és a kifizetések is rövidebb időközönként teljesülnek.
 • A pool bányászat lehetővé teszi a különböző kriptovaluták közötti választást, beleértve a legnépszerűbbeket, mint például a Bitcoin, a Litecoin és az EthereumClassic, amelyek az egyéni bányászok számára nehezen elérhetők.
 • Használhatod a poolban való részvétellel járó ingyenes eszközöket, például a vezérlőpaneleket.

Hátrányok:

 • A pool bányászat gyakori leállásoknak és hálózati megszakításoknak lehet kitéve.
 • Bár a pool-bányászatból származó bevétel állandó, a díjak miatt általában kisebb, mint az egyéni bányászatból származó bevétel.
 • A pool bányászat kevésbé védett és megbízható, és ki lehet téve szolgáltatási támadásoknak.

MI AZ EGYÉNI BÁNYÁSZAT?

Az egyéni bányászat során a bányászok közvetlenül a blokkláncból bányásznak anélkül, hogy csatlakoznának egy erre szakosodott poolhoz. A szóló bányászat a lottóhoz hasonlít, mivel a jutalom alacsony valószínűségét eredményezi. Ha azonban sikerül bányászni, a jutalom sokkal magasabb lesz, mint a szóló bányászatban.

A SZÓLÓ BÁNYÁSZAT ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Előnyök:

 • A szóló bányászat nem jár plusz költségekkel, így a nyereség sokkal nagyobb lehet.
 • A szóló bányászatnál nagyon kicsi az áramkimaradások lehetősége, ami magasabb hálózati üzemidőt eredményez, mint a pool bányászatnál.

Hátrányok:

 • Már a kezdetekkor be kell fektetned speciális nagy teljesítményű hardverbe, számos coin bányászatának esetében, például ASIC-be, mert -számos coin esetébe a bányászat nem jövedelmező GPU-val.
 • A szóló bányászat nem működőképes például a Bitcoin és a Litecoin esetében, mert ezek a hálózatok túlságosan bonyolultak és nagyon magas bányászati nehézséggel rendelkeznek ahhoz, hogy egy létrehozott bányászpool nélkül lehessen bányászni.
 • A szóló bányászatból származó bevétel kevésbé stabil, mint a pool bányászatból származó bevétel.

A POOL BÁNYÁSZATOT VAGY A SZÓLÓ BÁNYÁSZATOT VÁLASSZAM?

Mint láthatod, mind a pool bányászat, mind a szóló bányászat nyilvánvaló előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, ezért bölcsen válassz az egyedi körülményeidnek megfelelően. Általános szabály, hogy ha a bányászgépednek (gépeidnek) elegendő teljesítménye van ahhoz, hogy naponta egy kriptoblokkot generáljon, akkor a szóló bányászat a legjobb választás számodra. Ha azonban nincs ekkora teljesítménye, akkor valószínűleg a pool bányászat a legjobb megoldás.

Ha további kérdésed van a kriptobányászattal kapcsolatban foglalj időpontot online vagy személyes konzultációra kripto szakértőnkhöz.

Szeretnél többet tudni
a kriptobányászatról?

Chat with our expert

Iratkozz fel hírlevelünkre és legyél naprakész!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Terms & Conditions:*