Hírek

A kriptovaluták különböző fajtái

A Bitcoin több mint 14 évvel ezelőtti debütálása óta számos új típusú kriptopénz jelent meg.

A stabilcoinoktól kezdve az NFT-ken át a kutyás mémekig a kriptók széles választéka áll már rendelkezésre. Ami közös a kriptovalutákban, az a blokklánc technológia.

A CoinMarketCap 2023 március eleji adatai alapján jelenleg körülbelül 22500 kriptovaluta létezik, amelyek teljes piaci kapitalizációja 819 milliárad dollár. Ez azért is számottevő érték, mert az „eredeti” kriptovaluta, a Bitcoin 2009 óta van a piacon – sokan ezt a dátumot tekintik a kripto születésének is.

Az eredeti kriptovaluta első alternatívái – amelyeket később altcoinoknak neveztek el – csak 2011-ben jelentek meg a kriptovaluták világában, mint például a Litecoin (LTC) és a Namecoin (NMC), de az altcoinok csak az Ethereum (ETH) megjelenése után (2014) váltak népszerűvé.

Egyes kriptovalutákat, mint például a Bitcoin-t, befektetési eszközként használják, míg például az Ethereumot tranzakciós célokra.

Kripto érmék vs. kripto tokenek

Az érmék és a tokenek között is van különbség.

A Bitcoin és az Ethereum, amelyek saját blokkláncon futnak, érméknek számítanak. Amikor a legtöbb embernek a kriptopénz jut eszébe, valószínűleg a Bitcoinhoz hasonló kriptopénzekre gondol.

A kripto érmék saját blokkláncon futnak, és elsősorban fizetési eszközként szolgálnak. A token olyan digitális eszköz, amely egy terméket vagy hasznosságot képvisel. Az érmékkel ellentétben a tokeneknek nincs szükségük saját blokkláncra, akár egy másik hálózat ökoszisztémájának részeként is futhatnak, például számtalan token van az Ethereum hálózatán.

A kriptotokenek típusai

  • Value token magyarul az érték-tokenek. Az ilyen típusú tokenek értéket képviselnek digitális formában, mint például egy műveszti tárgy, vagy egy zene.
  • Utility token magyarul “alkalmazás token” vagy “felhasználó token”. Ezek olyan tokenek, amelyek segítenek egy szolgáltatás nyújtásában. Jogot adnak a felhasználóknak arra, hogy hozzáférjenek egy adott szolgáltatáshoz, vagyis műveleteket hajtsanak végre egy blokklánc-hálózaton vagy egy decentralizált alkalmazáson.
  • Security token vagyis biztonsági tokenek. Az ilyen típusú tokenek egy eszköz tulajdonjogát képviselik. A vállalatok tőkebevonásra használhatják a részvénytőke tokenek eladásával. Mivel pénzügyi értékpapír tulajdonjogát képviselik, ezeket az eszközöket az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) szabályozza. Azért különböznek az NFT-ktől és az értékjegyektől, mert helyettesíthetők.

Altcoinok

Az altcoin definíciója a kripto kezdete óta sokat változott, hiszen kezdetben még csak néhány kriptoeszköz létezett, így akkoriban a Bitcoinon kívül bármi más altcoinnak számított.

A kriptopénzek világa ma már sokkal nagyobb, különféle érmékkel és tokenekkel, amelyek felhasználási esetei jóval túlmutatnak azon, hogy csereeszközként szolgálnak. E kriptók közül sokan nem feltétlenül a Bitcoin versenytársai.

A vezető altcoin ma az Ethereum, amelynek piaci kapitalizációja 150 milliárd dollár a Bitcoin 325 milliárd dollárjával szemben. További jelentős altcoinok közé tartozik a Solana (SOL) és a Cardano (ADA). A SOL és az ADA az Ethereum versenytársainak számítanak.

Az altcoinoknak különböző céljaik lehetnek azon túl, hogy pusztán digitális valutaként szolgálnak. Míg a Bitcoin a decentralizált valuta egy formája, addig az Ethereum egy olyan számítástechnikai hálózat, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy decentralizált alkalmazásokat futtassanak a blokkláncon és okos szerződéseket fogadjanak.

Stablecoins

A stabilcoin olyan kriptopénz, amelynek értéke egy másik eszköz árfolyamához van kötve. Ha megfelelően működik, akkor az amerikai dollárhoz kötött stabilcoin értéke mindig 1 dollár.

A stablecoin egyik típusát egy olyan pénzügyi szervezet bocsátja ki, amely minden egyes stablecoin-egységhez fedezetet tart, a másik pedig származtatott stratégiákat használ annak biztosítására, hogy a kriptoeszköz megtartsa az alapul szolgáló állami valuta értékét.

Meme érmék

A mémérmék a kriptovilág komikusai. Ezek az érmék a mémeken és a közösségi médián keresztül nyernek népszerűséget és vonzerőt. A kifejezést kissé tréfásan használják azokra az érmékre is, amelyek a közösségi médiában robbannak fel.

Az eredeti mémérme, amely az egészet elindította, a Dogecoin (DOGE), amely a „doge” Shiba Inu kutya mém köré épült. De, ami viccnek indult, az bizonyíthatóan kultikus eszközzé vált, mivel a felhasználók özönlöttek az eszközre. Ennek eredményeképpen további mémérmék kezdtek felbukkanni.

Több mint 200 mémérme jött létre a Dogecoin első megjelenése óta. De bár a mémérmék koncepciója szórakoztató, ugyanolyan gyorsan bukhatnak, mint ahogyan emelkednek. A DOGE ma már csak a tizedét éri az alig több mint egy évvel ezelőtti csúcsának. De ez egy fontos lecke, amit minden kriptopénz befektetőnek szem előtt kell tartania.

A tanulság

Bár a kriptovaluták fontos technológiai, pénzügyi, gazdasági és informatikai innovációt képviselnek, a beléjük történő befektetést épp olyan kockázatos mint minden befektetési forma.

Ha kérdésed lenne a kriptokról, vagy a kriptobányászatról, foglalj időpontot személyes vagy online konzultációnkra.

Szeretnél többet tudni
a kriptobányászatról?

Chat with our expert

Iratkozz fel hírlevelünkre és legyél naprakész!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Terms & Conditions:*