Hírek

A kripto walletek fajtái

A kriptovaluták tárolására walletet használunk, mely segítségével kriptot küldhetünk és fogadhatunk.

Vagyis a kripto wallet (kripto pénztárca) olyan, mint a fizikai pénztárcád és arra szolgál, hogy segítségével kapcsolódj az adott blokklánchoz. A walleteken ténylegesen nem tárolsz pénzt, csak információt, amelyek segítségével előállíthatod a kriptovalutáid használatához szükséges adatot. Ezek az eszközök őrzik az információt a kriptovalutáid küldéséhez és fogadásához a felhasználó és a blokklánc-hálózat között.

Hot vagy cold walletek

A kripto pénztárcákat kétféle módon tudjuk csoportba rendezni. Az egyik módja az összehasonlításnak, hogy csatlakoznak-e az internethez. Ennek megfelelően hot vagy online, illetve cold vagy offline pénztárákról beszélünk.

A hot walletek, olyan kripto pénztárcák, ahol a privát kulcs egy olyan eszközön van tárolva, amely internet kapcsolattal rendelkezik. Ezek kevésbé biztonságosak, mint a cold walletek, viszont gyakori használatra nagyon kézenfekvőek. A hot walletek közé sorolhatóak a deszktop walletek, mobil walletek és például az exchange walletek is.

A cold walletek a hot walletekkel ellentétben nem kapcsolódnak internethez. Más szóval az adott tárca privát kulcsát/kulcsait egy internethez nem kapcsolódó eszköz tárolja. Ilyen eszköz például a ledger és a papír alapú tárcák.

Szoftver, hardver vagy papír walletek

A másik összehasonlítási módszer szerint beszélhetünk szoftver, hardver vagy papír alapú pénztárcákról. A szoftverek a leggyakoribbak – ebben az esetben egy szoftver segítségével érjük el a kriptovalutáinkat.

A hardver wallettek fizikai pénztárcák, fizikailag nálunk vannak, ilyen wallet például a ledger, ami olyan, mint egy pendirve és offline módon tárolhatjuk rajta a kriptovalutánkat.

A paper wallet, azaz a papír pénztárcák tulajdonképpen nyomtatott QR kódok, melyek segítségével érjük el a pénztárcánkat.

Összefoglalva, ha hosszú távon biztonságban szeretnéd tudni a kriptodat, válassz a cold walletek valamelyikét, ha pedig gyakran használod a valutáidat, akkor a hot walletek a megfelelők számodra. Bármelyik megoldást is választod, figyelj arra, hogy a privát kulcsodat soha ne add ki másoknak.

Ha kérdéseid vannak a kripto pénztárcákról, vagy a kriptobányászatról foglalj időpontot online vagy személyes konzultációra.

Szeretnél többet tudni
a kriptobányászatról?

Chat with our expert

Iratkozz fel hírlevelünkre és legyél naprakész!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Terms & Conditions:*