Hírek

A fiat pénzek, a kriptovaluták és az elektronikus valuták

Melyek a fiat pénzek, vagyis a klasszikus devizák jellemzői? Mik a kriptovaluták, mint például a Bitcoin (BTC)? És mik azok az e-valuták, amelyeket a kormányok hoznak forgalomba?

A kriptovaluták egyre nagyobb teret hódítanak a globális pénzügyi iparágban, egyre szélesebb körben terjednek, mint fizetési lehetőség és a befektetők érdeklődése is megnőtt a kriptovaluták iránt, mint a befektetési alapok teljes portfóliójának részei.
Egyre több ország dolgozik a kriptovaluták elfogadásán, szabályozásán és saját elektronikus valutáik kibocsátásán. Sokan egyet értenek abban, hogy a kriptovaluták hamarosan felülmúlják a fiat pénzek használatát és hamarosan mindannyiunknak lesz saját wallet-je.

A fiatpénzek

Az 1930-as évekig a pénz kibocsátásához 100%-os aranyfedezet volt kikötve az országok számára. Ez annyit jelentett, hogy egy ország annyi bankjegyet bocsáthatott ki, amennyi aranytartalékkal rendelkezett. 1933-ban az Egyesült Államok kormánya leállította a valuta államaranyra való átváltását, melyet később számos ország követett. Jelenleg nincs olyan ország, amely még mindig az „aranyszabályt” alkalmazza, vagyis a fiat pénz nem kötődik mögöttes eszközökhöz, és nincs belső értéke sem.

A kormányok ellenőrzik, hogy mennyi pénzt nyomtatnak és hoznak forgalomba. A fiat pénz kínálata potenciálisan korlátlan, mivel a kormányok eldönthetik, hogy mennyi pénzt nyomtatnak. A papírpénzek, mint például az amerikai dollár, az euró és a forint is fiat pénz. A papírpénz értéke részben a kereslet és kínálat viszonyától, részben pedig az emberek kormányukba vetett hitétől függ. A politikailag rendkívül instabil országokban gyakran tapasztalhatunk masszív inflációt vagy hiperinflációt, azaz a valuta értékvesztését.

A kriptovaluták

A kriptovalutákat – mint amilyen például a Bitcoin -, a fiat pénzzel ellentétben nem központi hatóság bocsátja ki, nem ellenőrizhető kormány vagy intézmény által, így decentralizált struktúrájuk miatt egyedülálló pénzügyi rendszert képviselnek. A fiat pénzhez hasonlóan a kriptovaluták értéke is az emberek bizalmától függ, mivel nincs mögöttes eszközökhöz kötve, és nincs belső értéke sem. A bizalomnak azonban a blokklánc-technológia és a mindenki által ellenőrizhető proof-of-work mechanizmus felé kell irányulnia, nem pedig egy központi kormányzat felé.
A kis és nagy összegű, határok nélküli tranzakciók gyorsan, biztonságosan és egyszerűen lebonyolíthatók. A kriptovaluták decentralizált és nyílt forráskódú jellege miatt nagyon biztonságos rendszer, mivel a hálózat egyetlen csomópontja (tagja) sem hozhat döntést.
Minden tranzakcióhoz az egész hálózat jóváhagyása és konszenzusa szükséges. Minél többen járulnak hozzá a hálózathoz, annál biztonságosabbá válik a rendszer. Ezen felül például a Bitcoin másik jellemzője, amely értékessé teszi és megóvja az inflációtól, az abszolút szűkössége, amelyet a 21 millió bányászható coin korlátja garantál.

Az elektronikus valuták

Az elektronikus valuták olyan digitális valuták, amelyeket a központi bankok bocsátanak ki válaszul a növekvő digitalizációra és a kriptovaluták elterjedésére, amelyek felett nincs ellenőrzésük. Az elektronikus valuták kínálata potenciálisan korlátlan, és a fiat pénz minden jellemzője érvényes rájuk, kivéve, hogy az e-valuták nem kézzelfogható, és ezért gyorsabb átutalásokat tesz lehetővé.

Ha további kérdésed lenne a kriptovalutákról, foglalj időpontot online konzultációnkra!

Szeretnél többet tudni
a kriptobányászatról?

Chat with our expert

Iratkozz fel hírlevelünkre és legyél naprakész!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Terms & Conditions:*